środa, 3 listopada 2010

Sałatka jarzynowa


Kolejny klasyk na blacie. Mi osobiście kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie wiem, czemu robię tę sałatkę tak rzadko, to się zmieni :)

Sałatka jarzynowa
• 4 marchewki,
• 8 ziemniaków średnich,
• 1 seler,
• 1 pietruszka,
• puszka groszku,
• 4 jajka,
• 2 kwaskowate jabłka,
• 6 ogórków kiszonych,
• słoik majonezu (500 ml)
• 4 duże łyżki musztardy,
• sól, piperz, sok z cytryny.


Warzywa ugotować w łupinach, każde osobno, wystudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo (8 min.), wystudzić i obrać. Wszystkie jarzyny pokroić w 5 mm kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka, jajka, ogórki i na koniec odcedzony groszek. Wymieszać z majonezem i musztardą, posolić (nie za dużo, majonez jest słony) i popieprzyć do smaku.

Najlepsza po całonocnym leżakowaniu w lodówce, mniami :)




1 komentarz:

  1. Salatka domowa!!! Zupelnie o niej zapomnialam!!!

    Daj jeszcze przepis na pasztet Babciny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails