Ech, muszę uaktualnić stan posiadania. Takie jest życie, że nie zawsze jest z górki i jak człowiek ma doła, to i gotować się nie chce - przynajmniej mi:(
myszy - 1 - Roki [*] odszedł z tego padołu, aby odrodzić się jako kot,
książek na półce - 311 w tym 29 kucharskich. Nowa pozycja - Wojciech Modest Amaro - Kuchnia Polska XXI wieku.
Tarta z marchewką
przepis Gohy
• 1 opakowanie ciasta francuskiego (kupuję w stonce i jestem zadowolona),
• 15 średnich marchewek,
• 1 kulka sera mozarella,
• kilka suszonych pomidorów,
• parmezan starty,
• masło do smażenia,
• 2 łyżki miodu (lub cukru)
• tymianek, bazylia, pieprz, sól
Pokroić obrane marchewki w plasterki 1 cm, smażyć na lekko rozgrzanym maśle (można lekko podlać wodą, jeśli ktoś nie lubi dużo masła). Gdy trochę zmięknie posolić, dodać przyprawy (głównie tymianek, to on robi robotę w tej potrawie) i polać miodem - niech się zrobić ładna glazura.
Blaszkę do tarty (ok. 30 cm) wyłożyć ciastem razem z brzegami (mrożone ciasto trzeba przed użyciem rozmrozić ;)).
Na cieście rozłożyć marchewkę, na to grubo pokrojone pomidory, ser mozarella w plasterkach. Na koniec posypać tartym parmezanem.
Piec w temp. 220° ok. 40 min. Do momentu aż ciasto ładnie wyrośnie, a wierzch będzie rumiany.
p.s. Marchew zawiera karoten, który w organiźmie człowieka zamienia się na wit. A. Do wszelkich warzyw karotenowych (pomarańczowych, czerwonych) należy dodawać trochę tłuszczu, aby karoten mógł się w nim rozpuścić - wtedy jest lepiej przyswajalny. Gotujemy je w jak najmniejszej ilości wody i jak najkrócej, aby nie tracić cennych składników odżywczych.
Dziękuję, dobranoc :)
Hej,
OdpowiedzUsuńTarta jest generalnie super, nawet bez mozarelli.
Tylko co zrobić, żeby sie odklejała od blaszki i tak nie kruszyła przy krojeniu i serwowaniu?
Dzięks :)
Aga
Posmarować formę masłem przed pieczeniem :)
OdpowiedzUsuń